Monday, September 25, 2023
spot_img
HomeZdravljeČesto Mokrenje Noću Kod Muškaraca i Zena - Simptomi i lečenje

Često Mokrenje Noću Kod Muškaraca i Zena – Simptomi i lečenje

Često mokrenje noću, poznatije kao nokturija, može biti frustrirajuće stanje kako za muškarce tako i za žene svih životnih dobi. Ovaj problem se javlja kada osoba mora da ustaje u toku noći radi mokrenja što utiče na kvalitet sna i uzrokuje umor i iscrpljenost tokom dana. U ovom članku, saznajte više o uzrocima i simptomima čestog mokrenja noću kao i načinima lečenja.

Uzroci čestog mokrenja noću

Postoji nekoliko uzroka koji mogu dovesti do čestog mokrenja noću. Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju:

Povećana konzumacija tečnosti

Konzumiranje veće količine tečnosti neposredno pre spavanja može uzrokovati često mokrenje noću. To može uključivati piće poput vode, mleka, čaja ili kafe.

Uzroci čestog mokrenja noću

Starenje

Starenje može biti jedan od uzroka čestog mokrenja noću kod muškaraca i žena. Starenjem, slabe mišići mokraćne bešike, što smanjuje sposobnost bešike da zadrži veliku količinu urina.

Povećana telesna aktivnost

Vežbanje neposredno pre spavanja može doprineti čestom mokrenju noću. Fizička aktivnost stimuliše rad srca, što dovodi do povećane cirkulacije krvi i izlučivanja više tečnosti.

Anksioznost i stres

Anksioznost i stres mogu izazvati često mokrenje noću kod nekih ljudi. Ova stanja mogu dovesti do oslobađanja hormona kortizola, koji može povećati proizvodnju urina.

Drugi zdravstveni problemi

Mogu postojati i drugi zdravstveni problemi koji mogu izazvati često mokrenje noću, kao što su dijabetes, srčane bolesti, benigna hiperplazija prostate (BHP) kod muškaraca, infekcije urinarnog trakta i gravitacijska inkontinencija.

Simptomi čestog mokrenja noću

Glavni simptom kod čestog mokrenja noću je fizička potreba za mokrenjem. Ovo se obično dešava u roku od nekoliko sati nakon odlaska na spavanje. Osim toga, mogu se primetiti i drugi simptomi, kao što su:

 • Nesanica i umor
 • Razdražljivost
 • Depresija
 • Suva usta
 • Glavobolja
 • Bol u stomaku

Lečenje i prevencija čestog mokrenja noću

Lečenje i prevencija čestog mokrenja noću

Postoji nekoliko načina lečenja čestog mokrenja noću. Evo nekih opcija:

Promena navika u ishrani i piću

Promene u navikama u ishrani i piću, poput smanjivanja unosa kofeina i tečnosti posebno u kasnim časovima, mogu smanjiti noćno mokrenje.

Vežbe za jačanje mišića bešike

Vežbe jačanja mišića bešike, poznate i kao Kegelove vežbe, mogu pomoći u jačanju mišića bešike i smanjiti često mokrenje noću.

Lečenje drugih zdravstvenih problema

Ako je često mokrenje noću uzrokovano drugim zdravstvenim problemima poput dijabetesa ili infekcije urinarnog trakta, lečenje tih osnovnih problema može pomoći u smanjenju čestog mokrenja noću.

Lekovi

Neke vrste lekova, kao što su antidepresivi, mogu doprineti čestom mokrenju noću kao neželjeni efekat. Ukoliko je to slučaj, razmotrite mogućnost promene lekova ili doze.

Suplementi

Conprosta forte je lek na prirodnoj bazi koji pomaže u sprečavanju noćnog mokrenja i urinarnih infekcija. Conprosta se preporučuje svim muškarcima preko 40 godina. Potrebno je lek konzumirati u kontinuitetu od 60 dana, kako bi se videli pozitivni rezultati. Klinički dokazana efikasnost ovog leka je čak 95%!

Hirurško lečenje

U retkim slučajevima, kao što je benigna hiperplazija prostate, hirurško lečenje može pomoći u smanjenju čestog mokrenja noću.

Kada se obratiti lekaru

Kada se obratiti lekaru

Ukoliko često mokrenje noću ometa vaš svakodnevni život i narušava vaš kvalitet sna, razmislite o poseti lekaru. Takođe, ukoliko primetite druge neobične simptome, kao što su bol prilikom mokrenja ili tamna boja urina, obavezno zakažite pregled kod svog lekara.

Kako sprečiti mokrenje noću

Postoji nekoliko promena u načinu života koje možete učiniti kako biste smanjili učestalost mokrenja noću:

 • Izbegavajte unos velikih količina tečnosti prije spavanja. Pokušajte piti manje tečnosti u kasnim večernjim satima, a posebno u poslednja dva sata pre odlaska u krevet.
 • Ograničite unos kofeina i alkohola, jer ove stvari mogu delovati kao diuretici i uzrokovati češće mokrenje.
 • Pokušajte da urinirate pre spavanja kako biste osigurali da je vaša bešika u potpunosti prazna.
 • Ako ste previše dehidrirali, povećajte unos tečnosti tokom dana i osigurajte da pijete dovoljno vode.
 • Ako uzimate lekove koji uzrokuju često mokrenje noću, razgovarajte sa svojim lekarom o mogućnostima zamene lekova.
 • Ako imate zdravstveno stanje kao što je dijabetes ili povećana prostata, sledite plan lečenja koji vam je postavio lekar.
 • Uz ove promene u načinu života, važno je razgovarati sa svojim lekarom kako bi se utvrdio tačan uzrok vaših simptoma i primenilo potrebno lečenje.

Često mokrenje noću nije neobično, ali može biti frustrirajuće za mnoge ljude. Postoji nekoliko uzroka koji mogu dovesti do ovog problema, ali postoje i načini lečenja i prevencije. Važno je razgovarati sa lekarom ukoliko mokrenje noću postane učestalo i ugrožava vaš kvalitet života. Promene u ishrani, vežbe jačanja mišića bešike i lečenje osnovnih zdravstvenih problema mogu pomoći u smanjenju čestog mokrenja noću i poboljšanju vašeg kvaliteta sna.

POVEZANI ČLANCI

Popularno