Monday, April 15, 2024
spot_img
HomeBiznisKako da klimatizujemo spa centar?

Kako da klimatizujemo spa centar?

Klimatizacija i ventilacija spa centra predstavlja imperativ kada je u pitanju stvaranje komotne atmosfere. Svaki put kada klijent dođe na zakazan tretman ili masažu želite da se oseća prijatno.

Ako imate spa centar, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi da biste bili sigurni da nudite željene rezultate. Spa centar zahteva održavanje da bi ispuno svoje predviđene ciljeve. Jedan od načina da ovaj prostor učinite savršenim je ugradnja sistema za klimatizaciju.

Sistem ga čini idealnim tako što će obezbediti optimalnu temperaturu za vaše gostiju, uz opuštanje i vežbanje. Ovo je takođe odličan način da uštedite na troškovima hlađenja i grejanja koji su uključeni u vođenje vašeg spa centra.

SPA

 

Zašto vam treba klima-uređaj spa centru?

Održavanje temperature na stalnom nivou u vašem spa ima nekoliko prednosti. Pre svega, omogućava ljudima da znaju šta mogu da očekuju u kada dođu kod vas, tako da mogu da se obuku u skladu sa tim. Ovaj osećaj rutine čini život mnogo lakšim pogotovo za vaše zaposlene.

Takođe se pokazalo da hladnije i udobno okruženje za rad povećava produktivnost kako gostiju tako i zaposlenih. Vrućina može učiniti ljude sporim, pa je najbolje težiti hladnijem okruženju, iako ne tako hladnom da bi ljudima bilo neprijatno.

Pored toga, kretanje vazduha kroz zgradu može učiniti da svi koji se trenutno nalaze unutra osećaju energičnijim. Ovo je nešto što definitivno želite u vašem spa centru. Ovi uređaji će držati sve prisutne budnim i produktivnijim. Postoji dodatna prednost smanjenja vlažnosti, tako da zapravo ovaj prostor čini dodatno pogodnijim za sve prisutne.

S obzirom da se zbog vlažnosti zaista osećate toplije nego što jeste, smanjenje vlažnosti, kao i stvaranje hladnijeg okruženja, pomoći će da vaš spa centar postane prijatnije mesto.

Rashladni uređaji takođe poboljšavaju kvalitet vazduha. U današnje vreme, niko ne bi trebalo da ide u spa dok je bolestan, ali se to ipak dešava. To znači da se klice i dalje oslobađaju u vazduh. Na sreću, sistemi za klimatizaciju koriste filtere za prečišćavanje vazduha. Ovo smanjuje klice i bakterije koje lebde okolo. Takođe eliminiše veliki deo prašine i alergena koji mogu biti u vazduhu, čineći čineći ovaj prostor pogodnim za sve aktivnosti.

Montaza spoljasnje jedinice

Koja vrsta klima uređaja vam je potrebna?

Postoji nekoliko različitih opcija za klima uređaje. Neki, poput mini-split-a, najprikladniji su za manje spa centre, gde ćete vršiti samo masažu. Međutim, ako planirate da ohladite ceo sprat, želećete da instalirate nešto što može da podrži mnogo veću površinu.

Jedan split sistem će pokrivati relativno male površine, što je najpristupačnije. Možete podesiti temperaturu u svakom prostoru, ali imajte u vodu da je ovaj uređaj namenjen samo za manje površine. Trebaće vam jedna spoljna jedinica za svaki prostor koji planirate da rashladite.

Multi-split sistemi rade isto kao i single split, ali su efikasniji i koriste jednu spoljašnju jedinicu za nekoliko unutrašnjih jedinica. Sa ovim uređajem, trebalo bi da budete u mogućnosti da obezbedite hlađenje u najmanje devet različitih unutrašnjih prostora. Sistemi se mogu prilagođavati prema temperaturi, tako da su energetski efikasniji od manjih split sistema.

Postavljanje klima uređaja

Morate da odredite gde će biti postavljene vaše jedinice za klimatizaciju pre nego što počnete sa instalacijom. Glavna jedinicu morate postaviti napolju, jer će se ovde vazduh hladiti. Da biste ravnomerno rashladili prostor, treba da birate centralno mesto odakle će vazduh teći.

Takođe, mnogi spa centri imaju sisteme za hlađenje ugrađene u plafonu, tako da hladan vazduh i ventilacija idu od gore, dok se glavni uređaj nalazi na krovu.

Ako birate jednostavnije jedinice, trebalo bi da:

  • Imaju 2-3 metra prostora svuda oko njega
  • Budu postavljeni na hladniju stranu zgrade
  • Budu slobodni od prepreka u neposrednoj blizini
  • Ne budu postavljene u prolaz ili šetalištu
  • Budu pokriveni da biste sprečili direktnu sunčevu svetlost

Spoljna jedinica može biti prilično bučna, pa pazite da je postavite tamo gde neće izazvati probleme sa susedima ili ometati rad u drugim prostorima i  kancelariji.

Klima u SPA

Postavljanje unutrašnje jedinice

Unutrašnje jedinice ili utičnice takođe moraju biti pažljivo postavljene. Ako koristite kanale za vazduh, bićete donekle ograničeni u tome gde možete da ih stavite, ali postoji nekoliko opštih smernica da izvučete maksimum iz svoje jedinice za klimatizaciju.

Prvo, jedinica ili ventilacioni otvor treba da budu postavljeni što je više moguće u prostoriji. To je zato što hladan vazduh tone. Ako ga postavite blizu poda, vazduh će jednostavno ostati nizak. Međutim, dodavanje otvora za ozračivanje visoko osigurava da će hladniji vazduh kliziti nadole. Takođe može biti od pomoći instaliranje ventilatora, ako je moguće. Ovo će pomoći u distribuciji hladnog vazduha po prostoriji i omogućiti mešanje toplijeh i hladnijeg vazduha.

U idealnom slučaju, ventilacioni otvor ili jedinica će takođe biti u centralnom  prostoru, kako bi se osiguralo da cela prostorija ili sprat dobiju rashlađeni vazduh. Ako se postavi u ugao, vazduh će težiti da ostane u tom području, tako da neće imati baš nekog efekta. Naravno, ovo takođe u velikoj meri zavisi od veličine prostora.

Za više detalja, uvek možete posetiti neki spa novi sad i videti tako su oni rešili ovaj problem ili angažovati firmu koja će sprovesti sve neophodne radove.

POVEZANI ČLANCI

Popularno