Monday, April 15, 2024
spot_img
HomeKucaKako pravilno čistiti i održavati tepih?

Kako pravilno čistiti i održavati tepih?

Da li ste znali da je tepih najstariji deo nameštaja? Najstariji tepih je pronađen 1940. godine u okolini Kazahstana.

Održavan i kvalitetan tepih daje posebnu vrednost domu. Dekorativna funkcija tepiha nije jedini razlog zašto je tepih neophodan u prostorijama vašeg doma, on služi kako bi ublažio klizanje po podu i kako bi prigušio buku.

Danas se u prodaji mogu pronaći razni dezeni od različitih materijala i nijansi boja tepiha. Na vama je da odlučite kakav ćete da odaberete u zavisnosti kako želite da uredite životni prostor i koju notu želite da date vašem domu.

Kupovina novog tepiha

O čemu treba voditi računa pri kupovini jeste – čišćenje tepiha. Činjenica je da su tepisi skloni prljanju, zato je njihovo redovno održavanje neophodno kako bi tepih imao svoj prvobitni sjaj i lepotu. Deo oko održavanja i čišćenja ne mora biti toliko zahtevan kada naučite kako da to pravilno uradite. Shodno tome, dajemo vam nekoliko smernica i saveta kako da operete tepih i učinite da uvek bude čist.

Redovno usisivanje tepiha

Redovna upotreba usisivača je očekivana kada je vaš dom pokriven tepisima. Uklanjanje prašine, ostataka hrane, dlaka i nečistoća sa tepiha koje se svakodnevno nakupljaju je moguće ublažiti tako što ćete često koristiti usisivač. Uzmite vremena kada počnete sa ovim delom posla, jer to nije nešto što bi trebalo da se radi na brzinu. Što češće se posvetite usisavanju vašeg tepiha, biće vam lakše zbog količine prašine koja će se na njemu nalaziti, koje neće biti puno ako na svakih nekoliko dana uradite čišćenje.

Očistite mrlje odmah kada nastanu

Kada su mrlje u pitanju, vreme je od suštinskog značaja. Brza akcija kada dođe do prolivanja je najbolji način da održite svoj tepih u dobrom stanju. Svakako da je poželjno da budete pažljivi kada konzumirate hranu ili bilo koju tečnost, ali ukoliko do nezgode ipak dođe, ključ je nežno utapkati tepih, ne ribati ga. Prekomerno i agresivno trljanje može prouzrokovati da mrlje gurne dublje u vlakna tepiha, što kasnije otežava njihovo uklanjanje. Svaka vrsta mrlja zahteva drugačije tretiranje koje takođe zavisi i od tipa i materijala tepiha.

Izmenite raspored nameštaja

Da biste kompletno očistili tepih, prethodno uklonite sve što se na njemu nalazi, ovde mislimo na sav nameštaj i dekoraciju koju imate. U suprotnom će vam ove stvari smetati i tako vam neće biti omogućeno da očistite čitav tepih, bez da neki deo preskočite. Pored toga, nameštaj koji dugo stoji na jednom mestu, svojom težinom stvara neravnine na tepihu i dovodi do izbledenja. Samim tim, ovo je jedan dobar razlog da sa vremena na vreme napravite drugačiji raspored prostorije kako do neravnina ne bi došlo.

ciscenje tepiha

Koristite sredstva za čišćenje

Sredstvo za pranje tepiha će vam pomoći da osvežite boje, uklonite neprijatne mirise i očistite fleke sa njega. Većina ovih proizvoda je laka za upotrebu i najčešće se nalaze u vidu penastog spreja koji u nekoliko koraka nanosite na površinu. Pre upotrebe bilo kog hemijskog sredstva, proverite postojanost boje tepiha kako ga ne biste oštetili. Ova sredstva možete da pronađete u raznim prodavnicama i drogerijama. Tako uz pomoć sredstava za čišćenje, krpe i četke za tepih možete da učinite vaš tepih čistim veoma brzo.

Postavite prostirke u delovima doma koji su prometni

Površine u kući kao što su ulazna vrata, dnevne sobe, kuhinje, spavaće sobe imaju veliki promet, što znači da se kroz njih stalno prolazi. To često dovodi do toga da se u tim delovima gomila veći deo prašine i ostalih nečistoća. Postavljanje otirača i drugih zaštitnih prostirki preko vaših tepiha može vam pomoći u sprečavanju nagomilavanja štetnih čestica. I prostirke je potrebno očistiti povremeno, iako umnogome sprečavaju prljanje samog tepiha. Možete da izaberete zaštitne prostirke koje su vodootporne i samim tim ne zahtevaju mnogo za održavanje, a korisne su zato što produžavaju vek trajanja vašeg tepiha.

Profesionalno očistite tepih makar jednom godišnje

Da bi vaš tepih bio čist i bez oštećenja što je duže moguće, trebalo bi da se pobrinete da ga temeljno očistite najmanje jednom godišnje. Ranijih godina nije postojao broj uslužnih servisa za pranje tepiha kao danas, pa se svako u svom domu brinuo za pranje i održavanje tepiha. Međutim, potreba za servisom koji može taj posao da uradi umesto vas je vremenom postala sve veća, pa ako tražite servis za pranje tepiha u Novom Sadu, Beogradu ili nekom drugom gradu, to vam neće biti problem.

Takođe, možete da iznajmite mašine za čišćenje tepiha da to, ako želite, uradite sami. Ipak, vodite računa da nepravilno čišćenje parom može privući više prljavštine i da napravi veću štetu nego što je prethodno bila. Kako vam se to ne bi dogodilo, preporučujemo da se odlučite za opciju uslužnih perionica, gde posao možete da prepustite rukama profesionalca. Tako možete biti sigurni da će vaš tepih biti dubinski očišćen bez  šanse da se ošteti u tom procesu, jer svako dubinsko čišćenje se prilagođava tipu i materijalu tepiha.

Servis za pranje tepiha novi sad

Benefita čistog tepiha u porodičnom domu ima mnogo. Pored toga što prostorija izgleda estetski lepše, čisti tepisi imaju uticaj na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Iako vam to možda nije prva asocijacija – istina je. Prašina, polen i ostale čestice padaju na pod, tepih ih zadržava, uklanja ih iz zone disanja i smanjuje njihovu cirkulaciju u vazduhu. Ovo je posebno važno za ljude koji imaju astmu ili alergiju na prašinu.

Tepih pruža udobnost i toplotu, a u hladnim klimatskim uslovima duže zadržava topli vazduh što je korisno za uštedu energije. Iz tog razloga, tepih često predstavlja i udobno mesto za sedenje, igru ili rad i daje prostoriji opšti osećaj toplote.

Složićemo se da je pravilno čišćenje i održavanje tepiha itekako bitno. Kroz navedene smernice možete da vidite i sami da sam postupak nije toliko zahtevan ukoliko redovno brinete o vašem nameštaju i vodite računa. Ali i sami znate, ukoliko postoji neka mrlja ili problem koji ne možete da uklonite sami, tu su servisi za pranje tepiha koji će vam pomoći da „problemi“ sa tepiha nestanu.

POVEZANI ČLANCI

Popularno