Monday, April 15, 2024
spot_img
HomeKucaKako rešiti problem sa zapušenim kanalizacionim cevima?

Kako rešiti problem sa zapušenim kanalizacionim cevima?

Da se kanalizacione cevi ne bi zapušila, preduslov je redovno održavanje i čišćenje odvoda. Takođe su veoma važni prečnici cevi, kao i tehnički nagibi. Plastične cevi imaju glatku unutrašnjost koja olakšava protok, sprečava stvaranje naslaga, i što je najvažnije, otporne su na razne vrste hemikalija. Ukoliko vas zanima kako rešiti problem sa zapušenim kanalizacionim cevima, odgovor potražite u redovima koji slede.

Kako nastaje problem sa zapušenim kanalizacionim cevima?

Ni najkvalitetnije kanalizacione cevi neće vam pomoći ukoliko u njih bacate čvrsti otpad, masne ostatke hrane, pesak i sl. Pranje posuđa, kao i pripremanje jela, omogućiće čvrstim česticama raznih veličina da odu u odvodnu cev. Ostaci masti, kao i talog od kafe, takođe mogu vrlo brzo da zapuše cev, posebno ako je njen prečnik mali. Odvodi iz kade ili tuša su česta mesta začepljenja. Najčešće su uzrokovana skupljenom kosom, mada i sapun i pasta za zube često umeju da blokiraju cevi. Tada vam je potrebno najbolje sredstvo za otpušavanje začepljenih odvoda.

Koliko god da vodite računa, može vam se desiti da dođe do začepljenja kanalizacionih cevi. Postoje brojna rešenja kojima i sami možete probati da ih otpušite, ali ukoliko ništa ne bude dovoljno efikasno, ostaje vam poslednja opcija, a to je da pozovete majstora.

Mogu li se kanalizacione cevi otpušiti prirodnim sredstvima?

Ne postoji precizan odgovor na ovo pitanje, ali vredi pokušati. Nekada se i prirodnim sredstvima mogu otpušiti kanalizacione cevi, mada to najviše zavisi od stepena i vrste začepljenja. Neka od tih prirodnih sredstava navodimo u nastavku teksta.

Mešavina sode bikarbone i sirćeta

Mešavina sode bikarbone i sirćeta dovodi do hemijske reakcije kojom možete očistiti odvod. Sipajte šoljicu sode bikarbone i dve šoljice sirćeta u odvod. Prva reakcija će biti šištanje. Sačekajte desetak minuta, a potom isperite vrelom vodom. Ukoliko voda i dalje ne otiče normalno, ponovite ceo proces dva ili tri puta.

Mešavina sode bikarbone i limuna

Nakon ove mešavine odvod će biti funkcionalan i mirisan. Odnos limuna i sode neka bude pola-pola, sipajte je u odvod, i pustite par minuta da peni pre nego što isperete vrelom vodom.

Soda bikarbona i so

Kombinaciju sode bikarbone i kuhinjske soli možete koristiti u sudoperi, lavabou, kadi, tuš-kabini i slivniku. Potrebno je da pomešate po pola šoljice sode bikarbone i soli, a zatim tu mešavinu da sipate u odvod. Nakon toga sačekajte 20 minuta a zatim u odvod sipajte vrelu vodu. Kombinacija ova dva sastojke je delotvorna za površna i laka zapušenja u sifonu ili u cevima kanalizacije.

Tečnost za sudove

Odvod u kuhinji najčešće stvara problem zbog masti koja se nagomilala negde niz cevi, a tečnost za sudove je napravljena da uklanja masnoće. Sipajte dosta tečnosti u odvod, a za njom sipajte dosta ključale vode.

Kvasac

Dva paketića svežeg kvasca mogu rešiti problem. Samo pustite kvasac da teče niz odvod, sačekajte malo, dodajte kašičicu soli, a zatim sipajte čašu vrele vode. Sačekajte 45 minuta, pa sipajte još jednu čašu vrele vode. Ukoliko voda i dalje ne otiče, još jednom ponovite  ovaj postupak.

Koka-kola

Iako zvuči neobično, koka-kola može biti veoma delotvorno sredstvo za otpušavanje kanalizacije. Može pomoći ukoliko je zapušenje izazvano mrvicama hleba, talogom kafe ili masnoćom. Dovoljno je da sipate litar koka-kole u zapušeni odvod i da ostavite da prenoći.

Limunova kiselina deluje slabije od nje, ali takođe može biti dobro rešenje kao prva pomoć, pre nego što nabavite nešto jače.

 

Otpušavanje kanalizacije hemijskim sredstvima

Kada je reč o otpušavanju kanalizacije hemijskim sredstvima, obavezno koristite rukavice i masku kako biste bili zaštićeni. Nemojte narušavati svoje zdravlje udisanjem raznih hemikalija.

Sona kiselina

Sona kiselina nije sredstvo namenjeno za otpušavanje kanalizacije, ali može da posluži ukoliko je reč o lokalnim zapušenjima. Trećinu boce vrlo pažljivo sipajte u odvod, sačekajte 20 minuta, a zatim isperite odvod vrelom vodom. Budite oprezni prilikom korišćenja iste, kako biste izbegli povrede.

Pomoć vodoinstalatera kao krajnja opcija

Ukoliko ste baš sve isprobali, ali i dalje imate problem sa zapušenim kanalizacionim cevima, kao krajnje rešenje vam ostaje pomoć vodoinstalatera. Možda će vam njegove usluge delovati skupo, ali pomislite samo koliko će vas koštati ako se postojeći problem proširi na susedne stanove.

POVEZANI ČLANCI

Popularno