Monday, April 15, 2024
spot_img
HomeZdravljeKoje su Najpopularnije Medicinske Prakse u Novom Sadu?

Koje su Najpopularnije Medicinske Prakse u Novom Sadu?

Pandemija korona virusa je naterala mnoge ljude da potraže medicinsku pomoć u jednoj od mnogih klinika u Novom Sadu. Cak i pre pandemije, pacijenti su prvo birali privatnu praksu, pa onda državnu, naravno ko je to mogao sebi da priušti. 

Jednostavno, nema čekanja, sve procedure se obavljaju u roku od sat vremena i termin je moguće zakazati gotovo odmah. Privatni domovi zdravlja su postali još jedan trend među srpskom populacijom, gde su gotovo objedinjene sve medicinske usluge. U tom slučaju ne morate da trčite sa jednog kraja grada na drugi. 

Ali hajde da pogledamo neke od popularnih medicinskih prasi u Novom Sadu! 

Ortopedija

Ortopedija je deo medicine koja se bavi dijagnostikom, korekcijom, prevencijom i lečenjem pacijenata sa deformitetima skeleta – poremećajima kostiju, zglobova, mišića, ligamenata, tetiva, nerava i kože. Ovi elementi čine mišićno-skeletni sistem.

Mišićno-skeletni sistem vašeg tela je složen sistem kostiju, zglobova, ligamenata, tetiva, mišića i nerava i omogućava vam da se krećete, radite i budete aktivni. Nekada posvećena nezi dece sa deformitetom kičme i ekstremiteta, ortopedija sada brine o pacijentima svih uzrasta, od novorođenčadi sa ravnim stopalima, preko mladih sportista kojima je potrebna ortopedska operacija, do starijih osoba sa artritisom.

Lekari koji su specijalizovani za ovu oblast se zovu ortopedski hirurzi ili ortopedi. A ako tražite najboljeg ortopeda u Novom Sadu, nećete pogrešiti ako se javite Dr Aleksandru Lažetiću. 

Urologija

Urologija je hirurška specijalnost koja se bavi lečenjem bolesti urinarnog trakta muškaraca i žena, kao i muških reproduktivnih organa. Iako je urologija klasifikovana kao hirurška disciplina, poznavanje interne medicine, pedijatrije, ginekologije i drugih specijalnosti neophodno je kod urologije zbog širokog spektra kliničkih problema sa kojima se susreće.

Urolog ili hirurg urologije je specijalno obučen lekar koji brine o organima i problemima urinarnog trakta kod žena, muškaraca i dece, od kojih svi mogu imati različite urološke probleme. 

Urolozi takođe leče probleme muškog reproduktivnog sistema kao i neke probleme kod ženskih reproduktivnih organa. Treba napomenuti da urolozi tretiraju poremećaje nadbubrežnih žlezda, koje se nalaze na vrhu bubrega i kontrolišu proizvodnju hormona u telu.

Ako tražite dobrog urologa u Novom Sadu, sigurno ćete ga naći.

urolog novi sad

Pedijatrija 

Pedijatrija je grana medicine koja se bavi zdravljem i medicinskom negom odojčadi, dece i adolescenata od rođenja do 18 godina.

Pedijatar je dečiji lekar koji pruža ne samo medicinsku negu deci koja su akutno ili hronično bolesna, već i preventivnu zdravstvenu zaštitu. Pedijatar upravlja fizičkim, mentalnim i emocionalnim blagostanjem dece koja su pod njihovom brigom u svakoj fazi razvoja, kako bolesti tako i zdravlja.

Ciljevi izučavanja pedijatrije su smanjenje stope smrtnosti odojčadi i dece, kontrola širenja zaraznih bolesti, promovisanje zdravih stilova života za dug život bez bolesti i pomoć u ublažavanju problema dece i adolescenata sa hroničnim oboljenjima.

Novi Sad je jedan od gradova sa najboljom pedijatrijskom negom. 

Dermatologija 

Dermatolog je vrsta lekara koji dijagnostikuje i leči stanja koja utiču na vašu kosu, kožu i nokte. Oni takođe leče stanja koja utiču na sluzokožu ili delikatno tkivo koje oblaže nos, usta i kapke.

Osim ovih stanja, dermatolog takođe može pomoći u prepoznavanju znakova i simptoma ozbiljnih zdravstvenih problema. Na primer, bolest kao dijabetesa može izazvati simptome koji utiču na izgled vaše kože. Dermatolog može biti prvi zdravstveni radnik koji prepoznaje znakove.

Dermatologija je posebna oblast medicine koja se fokusira na stanja koja utiču na vašu kožu. Pored vaše kože, dermatologija takođe uključuje stanja koja utiču na vaše nokte, kosu i delikatnu kožu koja oblaže vaše kapake, nos i usta.

Imajte u vidu da je vaša koža je najveći organ vašeg tela, koja sadrži nervne završetke, znojne žlezde, folikule dlake, pore, krvne sudove i mnoge druge strukture. Posetite jednu od ordinacija u Novom Sadu i na vreme odradite preventivne preglede, kako kože tako i mladeža. 

Kardiologija 

kardiolog novi sad

Kardiologija je grana interne medicine. Kardiolog nije isto što i kardiohirurg. Kardiohirurg otvara grudni koš i izvodi operacije na srcu.

Kardiolog je specijalizovan za dijagnostiku i lečenje bolesti kardiovaskularnog sistema. Kardiolog će obaviti testove i manje zahtevne procedure, kao što su kateterizacija srca, angioplastika ili umetanje pejsmejkera. Bolesti srca se posebno odnosi na srce, dok kardiovaskularne bolesti utiču na srce, krvne sudove ili oboje. Kardiolog može da uradi testove za šum na srcu ili abnormalni srčani ritam.

Oni često leče pacijente koji su imali srčani udar, srčanu insuficijenciju ili druge srčane probleme. Kardiolozi pomažu u donošenju odluka prilikom operacije srca, kateterizacije srca, umetanju pejsmejkera i stentiranju. U Novom Sadu potražite jednu od mnogobrojnih klinika i prekontrolišite svoje srce.

POVEZANI ČLANCI

Popularno