Monday, April 15, 2024
spot_img
HomePutovanjaNajveće turističke atrakcije u Jordanu

Najveće turističke atrakcije u Jordanu

Jordan je sve popularnija destinacija na mapi turista iz Srbije. Direktni letovi za Aman i Akabu iz Beograda i Budimpešte, povoljne cene smeštaja i najveće turističke atrakcije u Jordanu glavni su razlozi zašto svi žele da provedu odmor u ovoj bliskoistočnoj kraljevini. Ukoliko je to i vaš plan, saznajte koje sve lokalitete ne smete propustiti i šta možete očekivati prilikom posete.

Šta treba da znate pre odlaska u Jordan i koje najveće turističke atrakcije u Jordanu ne smete zaobići?

Kada znate kako da pronađete jeftine avio-karte nijedna destinacija nije nedostupna. Tako je Jordan postao “must see” država koju preporučuju iskusni putnici. Najbitnije stvari koje treba da znate pre rezervacije putovanja su u vezi sa vizom, bezbednosnom situacijom i pravilima ponašanja koja važe u zemlji.

  • Ne morate skupljati papire i aplicirati za vizu u ambasadi, već ćete je dobiti prilikom sletanja na neki od međunarodnih aerodroma u Amanu ili Akabi.
  • Jordan je izuzetno sigurna zemlja koja zauzima 9. mesto na listi od 135 zemlja kada je u pitanju kriterijum lične sigurnosti. Naravno, nemojte šetati noću sami i ne nosite sa sobom velike sume novca, već ga zajedno sa dragocenostima čuvajte u sefu.
  • Hašemitska Kraljevina Jordan je arapska država, što implicira da postoje određana pravila u oblačenju i da je tokom Ramazana služenje alkohola ilegalno (osim u nekim hotelima). Sa druge strane, pušenje šiše i cigareta je duboko ukorenjeno u društvu.

Kada su u pitanju najveće turističke atrakcije u Jordanu, pored prestonice Amana (u kome možete obići Citadelu, Rimski amfiteatar, Ulicu duge i Džamiju kralja Abdulaha) ne smete propustiti Petru, pustinju Vadi Rum, Mrtvo more, planinu Nebo i lučki grad Akabu.

Petra – jedno od sedam čuda novog sveta

Otkako je na izboru za Sedam svetskih čuda novog sveta u Lisabonu 7. 7. 2007.  godine na video-bimu izašao natpis “Petra Jordan“, nekadašnja prestonica Nabatejskog carstva postala je jedna od najpopularnijih svetskih destinacija. Ovaj kompleks u stenama prostire se na površini od 264 kvadratna kilometara i poznat je pod nazivom “Crveni grad”. Od 1985. godine nalazi se na listi Uneskove svetske kulturne baštine. Kada posećujete kompleks, postoji više tipova ulaznica. Birajte onu koja će vam omogućiti da vidite glavne atrakcije: Sik (prolaz poput kanjona Kolorada), Riznicu, Kraljevske grobnice, amfiteatar i manastir Ad Deir. Ukoliko ostajete da prenoćite u Vadi Musi, kupite kartu za obilazak Petre noću (“Petra by night”) i imaćete priliku da vidite Riznicu obasjanu hiljadama sveća i kamile koje uživaju u idiličnoj atmosferi.

Pustinja Vadi Rum – pravi doživljaj beduinske kulture

Jordan je destinacija koju možete posetiti u bilo koje doba godine. Međutim, imajte na umu da su temperature od novembra do februara ipak znatno niže, naročito kada noćite u pustinji. Ukoliko ste kupili kartu preko niskobudžetnih avio-kompanija i niste dokupili prtljag, spakujte nešto od toplije garderobe u vakuum kese za garderobu. Sigurno će vam biti potrebno kada budete večerali u kampu ili čekali izlazak sunca ispred njega.

Inače, pustinja Vadi Rum u zapadnom svetu postala je poznata po pustolovu Lorensu od Arabije koji je u njoj boravio tokom Velikog rata. Opevana u pesmama, opisana u knjigama i prikazana na velikom bioskopskom platnu, ne može se doživeti na isti način kao kada pod nogama osetite njen pesak. Kamene formacije koje se uzdižu iz crvenog peska podsećaju na površinu jedinog Zemljinog prirodnog satelita. Iz tog razloga ovu pustinju nazivaju “Mesečevom dolinom”. U njoj možete ići na safari džipovima, jahati kamile i piti čaj sa beduinima. Ukoliko noćite u nekom kampu, domaćini će vam prirediti nesvakidašnju zabavu. Preukusna večera koja se sprema pod zemljom i tradicionalni ples pored vatre, potpuno će vas razoružati. Iako je noćenje u tišini prava idila, navijte satove da ne propustite izlazak sunca. To iskustvo će vam ostati u sećanju čitavog života.

Mrtvo more – najveće slano jezero i najveća depresija na svetu

Mrtvo more je, u stvari, najveće slano jezero na svetu. Salinitet je čak 9 puta veći od prosečnog saliniteta morske vode, odnosno iznosi oko 34,2%. Iz tog razloga u njemu ne postoji život, osim za neke vrlo otporne mikroorganizme. Može se reći da je i raj za neplivače, jer se ne može potonuti. Sigurno ste videli fotografije na kojima ljudi čitaju novine plutajući na površini Mrtvog mora. Zašto ne biste probali i vi?  Osim toga, možete se namazati lekovitim blatom ili uživati u piću dok gledate obale Jordana i Izraela. Imajte na umu da se nalazite na najnižoj prirodnoj tački na površini naše planete.

Planina Nebo i legenda o Mojsiju

Planina Nebo je izuzetno važna u hrišćanskoj i jevrejskoj tradiciji. Dok dolazite do vrha od 817 metara, čućete biblijsku priču po kojoj je Mojsije odavde prvi put video obećanu zemlju. Mojsije je mogao da vidi Mrtvo more, Jerihon, reku Jordan, kao i mesto gde će kasnije biti kršten Isus Hrist. Po izuzetno vedrom danu može se uočiti čak i Jerusalim. Veruje se da je Mojsije umro u 120. godini života upravo na ovoj planini, a na mestu gde je sahranjen danas se nalazi veliki štap u obliku zmije.

Planina Nebo

Akaba – odmor na Crvenom moru

Ukoliko vam je posle brojnih obilazaka potreban odmor, Akaba je pravo mesto za vas. U pitanju je lučki grad i jedini izlaz Jordana na Crveno more. Nosi epitet specijalne ekonomske zone. U njoj postoji veliki broj hotela i raskošnih rizortova, stoga može biti idealna baza za obilazak celog Jordana. Spada u najveće turističke atrakcije Jordana zbog neverovatnog koralnog grebena koji predstavlja raj za ronioce. Čak i oni koji se nikad nisu oprobali u ovoj disciplini, poželeće da vide podvodni muzej koji je napravio kralj Abdulah Drugi. Čak 19 različitih tenkova, helikoptera, borbenih vozila i avion leže na dnu mora. Pored njih videćete kornjače, hobotnice, šarene korale i razne vrste riba. Sigurno je da će ovakvo iskustvo ostaviti neizbrisiv trag i da ćete ga se rado sećati do kraja života.

POVEZANI ČLANCI

Popularno