Monday, April 15, 2024
spot_img
HomePutovanjaTop 10 atrakcija koje morate posetiti u Hrvatskoj

Top 10 atrakcija koje morate posetiti u Hrvatskoj

Hrvatska je zemlja koju krase raznolike prirodne lepote, kao i mnoga kulturno-istorijska zdanja. Zbog ovoga Hrvatska već godinama unazad postaje omiljeno za odmor, kako ljudima iz regiona, tako i dalekim strancima, ali i za kratkotrajne posete. Bilo da provodite odmor u Hrvatskoj ili ste se odlučili na neki kraći izlet, preporučujemo vam top deset atrakcija koje su nezaobilazne i koje morate posetiti ako se nađete u Hrvatskoj. Za koju god se odlučili, garantujemo da ostajete bez daha. Ali za početak da vidimo koje su to znamenitosti.

Stari gradski zidovi Dubrovnika – Istorijsko blago Dubrovnika

Dubrovnik je najpoznatije turističko mesto Hrvatske, a njegovo najvelelepnije obeležje su Stari gradski zidovi. Koliko su ove srednjevekovne zidine značajne, dovoljno govori činjenica da su se našli na UNESCO-voj listi svetske baštine. Oko 2km dugačka putanja ovim utvrđenjem, tokom kog se sve vreme pruža pogled na Jadransko more, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a posebno zaljubljenike u istoriju i stare građevine.

Dioklecijanova palata – Duh Rima u Splitu

Još jedna atrakcija sa USECO-ve liste je Dioklecijanova palata u Splitu. Građevina Cara Dioklecijana, koja potiče još iz IV veka, danas čini središte Splita. Ova palata predstavlja jedinstvenu priliku da osetite duh istorije i Rima. Ljubitelji serije Igre prestola će možda prepoznati neke detalje, jer je upravo ovde snimana 4. sezona ove popularne serije. Sama palata sastoji se od carevih odaja, kao i prostorija koje su služile za verske i  državne ceremonije. Zanimljivo je da su carske odaje u velikoj meri očuvane do dan danas.

Nacionalni park Krka – Netaknuta priroda u srcu Dalamacije

Nacionalni park Krka smešten je u središtu Dalmacije i prostire se na 109km², ali čak više od četvrtine tuga parka vodene površine. Stoga i ne čudi da je najpoznatiji deo ovog parka Skradinski Buk. Sam park obiluje biljnim i životinjskim vrstama, sa preko 860 biljnih vrsta i preko 220 vrsta ptica. Tako je ovo mesto pravi raj za ljubitelje prirode i prijatne šetnje.

Arena u Puli – Tragovi davne istorije u Puli

Sa gradnjom Arene u Pili počelo se 27 godine p.n.e, da bi se završila 68 godine p.n.e. Kao jedan od najvećih sačuvanih amfitetara, on je definitivno posta zaštitini znak Pule i njena glavna turistička, ali i zbog brojnih manifestacija koje se tu odžavaju, kulturna atrakcija. Nekada arena za borbu gladijatora, pretpostavlja se da je mogla da primi oko 20.000 gledalaca. Zanimljivo je i to da je ovo najstarija rimska građevina na teritoriji Hrvatske, a da je jedini koloseum na svetu koji ima očuvane sve 4 strane.

Plitvička Jezera – Biser Hrvatske

Još jedno prirodno blago Hrvatske su Plitvička Jezera. Čak šesnaest manjih jezera međusobno je povezano čineći jedinstveni prirodni spektakl – Plitvička Jezera. Reč je o nacionalnom parku, pa ćete zateći netaknutu prirodu bogatu raznolikim biljkama i životinjama. Plitvička jezera su atrakcija koja je podjednako posećena tokom cele godine. I svako godišnje doba na drugačiji način odražava lepotu ovog kraja. Staze za šetnju su lepo uređene, pa će vaš oblizak biti prijatan i nenaporan.

Gornji Grad – Istorija Zagreba

Gornji grad je najpoznatiji deo, pa verovatno i najlepši deo Zagreba. Čina ga dva dela Kapitol i Gradec, a sam Gornji Grad se naziva još i Gradec. U ovom delu zateći ćete brojne, lepo očuvane građevine još iz srednjeg veka, ali i iz XIX veka. Najznajnije građevine u ovom delu su: zgrade Hrvatskog Sabora, Vlade, Gradske skuptštine, Trg Svetog Marka, te barokna crkva Svete Katarine. Za više detalja i još atrakcija glavnog grada Hrvatske posetite – Zagreb znamenitosti.

Brioni – Egzotika u srcu Istarske županije

Nacionalni park Brioni postali su popularni zahvaljujući nekadašnjem predsedniku Jugoslavije, Josipu Brozu Titu. Naime ovo ostrvo je služilo kao mesto na kojem su se okupljale strane delegacije koje bi posetile Jugoslaviju, a pored njih i zvezde filmske i muzičke scene. Danas ako biste da provedete odmor u Hrvatskoj možete da posetite upravo Brione. Ne morate prethodno postati filmska ili muzička zvezda.

Zanimljivo je da se na ostrvu i danas mogu videti egzotične životinje koje su tada donošene kao poklon prilikom posete. Nacionalni park Brioni čine nekoliko ostrvaca koja su bogata borovom šumom. Pored toga na najvećem ostrvu, Beli Brion, možete pronaći i teren za golf kao i ruševine rimske vile.

Grad Korčula – Osetite duh nekadašnjeg trgovačkog centra

Na samom jugu Dalamacije, smešten na malom poluostrvu, opasan srednjovekovnim zidinama i kulama stoji grad, istog naziva kao i polustrvo – Korčula. Gradom su nekada vladali Mleci, pa je taj duh ostao prepoznatljiv do dan danas u izgledu grada, i lako ćete osetiti duh srednjovjekovnog trgovačkog i prometnog grada. Najveća atrakcija grada je definitivno kuća Marka Pola.

Plaža Zlatni Rat – Parče raja na Zemlji

Kako svi zamišljamo raj na zemlji, tako izgleda plaža Zlatni Rat. 500 metara dugačka plaža, popunjena finim sitnim peskom i more nestvarno lepe plave boje, smešteni su na južnoj obali Brača. Obala je obogaćena i borovima i hrastovima koji pružaju hlad. U toku leta sve vrvi od ljubitelja: jet-skija, trampolina, jedrenja, kajaka.

Morske orgulje i Pozdrav Suncu – Neobične atrakcije na obali Zadra

Morske orgulje su najpoznatija, ujedno i najneobičnija atrakcija, ne samo Zadra u kom se nalaze, već i šire. Reč je o orguljama koje se nalaze na zapadnom delu zadarske rivijere, i prilikom talasanja vode one stvaraju prijatnu melodiju. Nedaleko od ovoga, nalazi se i Pozdrav Suncu, solarni objekat koji se puni u toku dana, da bi uveče sveteleo u raznim bojama. Zanimljivo je da je Pozdrav Suncu povezan sa Morskim orguljama, te uveče svetli i menja boje u ritmu melodije orgulja.

Koja atrakcija Hrvatske se vama najviše dopala?

POVEZANI ČLANCI

Popularno